top of page

Bliss Birth Blog

Over geboorte, gezin en alles daar omheen

Unassisted Birth

19-05-2020

Geschokt ben ik soms, over hoe mensen HypnoBirthing zien. En dan heb ik het niet over de aanstaande papa's die een bij voorbaat een beetje bang zijn voor het zweverigheidgehalte. Want dat blijkt áltijd mee te vallen.
Nee, ik heb het over mensen, die HypnoBirthing uit zijn verband rukken en de werkelijkheid in mijn optiek een beetje uit het oog verliezen. Mensen die vaak anti zijn; anti-ziekenhuis, anti-verloskundigen en antiprofessionele medische bijstand tijdens je geboorte. 
Er zijn mensen, ik kom ze regelmatig tegen op Facebook, maar ook in real live, die denken dat als je maar genoeg HypnoBirth, je gegarandeerd geen enkel medisch risico meer loopt. Dat vind ik een heel gevaarlijke gedachte. 
Want hoe ontspannen, hoe natuurlijk en hoe vol vertrouwen je geboorte ook is, er zijn altijd zaken waarop we geen invloed hebben. Jij of je baby kan in medische nood komen. Dan heb je niet gefaald in je "hypno-geboorte" maar dan heb je botte pech. En wat is het toch mooi dat wij in dit land mensen hebben die jarenlang gestudeerd hebben om in dit soort situaties snel juist te handelen. Dat zijn de dokters en verloskundigen. Die weten, praktisch zonder na te denken, en zonder paniek, wat zij in acute noodsituaties moeten doen, ze zijn er namelijk op getraind. Als moeder weet je dat niet, hoe goed je intuïtie en instinct ook ontwikkelt is. 


Begrijp me niet verkeerd; als jij een unassisted birth wil, dan heb je de vrijheid daar voor te kiezen. Ik vind dat je je baby daarmee aan onnodig risico blootstelt en dat je dus niet de optimale keuze voor je baby (en jezelf) maakt. Er zijn dingen waar niet tegen op te HypnoBirthen valt. HypnoBirthing is óók je vol vertrouwen en in verbinding overgeven aan die prachtige medische wetenschap als het nodig is. En het is nu eenmaal soms nodig. Dat heeft niet met falen of het gebrek aan verrtrouwen te maken. 


Ik ben een HypboBirthing Practioner die met beide benen op de grond staat en graag samenwerkt met de prachtige medische wetenschap rondom geboorte. Dat is in mijn ogen een daad van vertrouwen, niet één van angst.

HypnoBirthing sluit niet uit, en laten we dus asjeblieft geen verloskundigen en gyneacologen bij de geboortes van onze kinderen weren. Ook zij werken (vaak) vanuit liefde en vertrouwen. Een goede verloskundige of gyneacoloog weet wanneer ze 'hand-off' kan zijn, maar ook wanneer ingrijpen noodzakelijk is.

En een verstandige moeder weet wanneer zij hand-off kan baren en wanneer een helpende hand nodig is. 
bottom of page